Gepubliceerd op:
26
april
2019

Deze week was het week van de valpreventie, zo ook bij Zorgbedrijf Rivierenland. In Hof van Egmont was er zelfs sprake van een heuse valpreventiemaand!

Laat angst om te vallen je leven niet bepalen! Dat was de slogan van deze week. Binnen Zorgbedrijf Rivierenland kon niemand er langs. Overal waren er activiteiten om 65-plussers te sensibiliseren en te informeren over valangst maar ook om hen te informeren hoe vallen kunnen voorkomen worden. Veel beweging blijkt nog steeds een zeer effectief middel en dat konden ze volop uittesten.

Woonzorgcentrum Hof van Egmont toverde voor de 7de keer de maand april om tot valpreventiemaand. Rollator- en rolstoeldansen was er voor de eerste keer bij.

rolstoeldans 1 rolstoeldans 2

Op algemene vraag was de zit-yoga ook terug van de partij. Hierbij werken de bewoners vooral op ademhaling en leren ze het verschil kennen tussen spanning en ontspanning van de spieren via allerlei oefeningen. 

Zityoga 1 Zityoga 2

En we zijn helemaal mee met de nieuwste technologische ontwikkelingen. De Virtual Reality-bril was voor sommige bewoners te innovatief maar de Memoride (virtueel fietsen) blijft een toppertje. Er was zelfs sprake van een wedstrijdje. Volgende week fietsen de bewoners nog de 'Ronde van Vlaanderen'.

memoride

In lokaal dienstencentrum Den Deigem verliep de wekelijkse turnles iets moeizamer. Onder toezicht van een kinesist van het gezondheidscentrum 'Wel en Wee' was er een inlevingsmoment voor de deelnemers. Zij konden zelf ervaren hoe moeilijk het leven is voor iemand met een gebrek. Ze kregen enkele bruikbare tips van de experten die ze dagelijks kunnen toepassen. Een boeiende activiteit waarop gelachen werd met de eigen stunten maar tegelijk ook ernstig gepraat werd over wat hen mogelijk te wachten staat bij het ouder worden.

bezoekers met zware schoenenbezoeker met blinddoekbezoekers doen turnoefeningengroepsturnles

Turnen? Dat deden ze ook in lokaal dienstencentrum De Rooster, allemaal in het teken van de valpreventieweek!

turnende mensengroepsfoto turnles

Het gezondheidshoekje was ook helemaal gewijd aan valpreventie, met dank aan de student van de Thomas More Hogeschool.  

gezondheidshoekje De Rooster

In lokaal dienstencentrum De Schijf was er op vrijdagnamiddag een infomoment over 'Vallen en opstaan', in samenwerking met Logo, verzorgd door dr. Christa De Bond en kinesist Guido De Becker. Wie dacht van rustig een namiddag te luisteren op een stoel zat op de verkeerde plek. Praktische tips die in de praktijk werden uitgeprobeerd!

Filmpje valpreventie in De Schijf

In woonzorgcentrum Sint-Elisabeth kwamen animatoren Chris en Stéphanie dit jaar goed voorzien van valhelm en kussens naar de bewegingsactiviteit … safety first! Ergotherapeute Kim zag alles gebeuren. Zij legde uit dat valangst je kan verlammen en dat beweging net de beste remedie is tegen vallen! De kussens en helmen werden aan de kant gelegd en het zitturnen kon dan toch van start gaan.

animatoren met kussens en valhelmen animatoren onderweg naar zitplaats

Zitturnen zitturnen

Op vraag van een bewoner die het wandelen heel erg mist, organiseerde animator Chris tijdens de week van de valpreventie een dagelijkse, korte wandeling voor bewoners met een loophulpmiddel. Een halfuurtje per dag in de gezonde buitenlucht doet wonderen voor lichaam en geest. Na de week van de valpreventie wordt het wandelen verder gezet op maandag- en donderdagnamiddag.

Een zit-netbalmatch tussen de 'tooghangers' en de 'zonnekloppers' eindigde in een overwinning voor de zonnekloppers!

vrouw met balbal wordt gegooid

Donderdag was dansdag. Danseressen Birgit en Kim (voor de gelegenheid in elegante danstenue) leerden de bewoners enkele dansen aan op de maat van de muziek. Dansen is een leuke manier van bewegen en de muziek die onze kiné en ergo uitzochten voor deze activiteit, nam de bewoners mee naar de tijd van toen. Onze rollator hield onze dansbenen niet in bedwang, integendeel!

rollatordansen rollatordansen

De week van de valpreventie sloten ze af met een rol-o-meter. Een aangepast parcours binnen het woonzorgcentrum met oefeningen voor bewoners met een rollator. In het midden van het parcours stonden onze mecaniciens klaar. Zij keken de rollators na op de juiste afstelhoogte, veilige remmen, stofvrije wielen…

rolometeranimatorgroep

mijnheer doet traject met rollatormevrouw gooit iets omhoog