Waar kan je als bewoner eten?

Volgens de mogelijkheden van elke bewoner worden de maaltijden aangeboden in het restaurant op het gelijkvloers of in de eetruimte op de woonwijk.
De maaltijden kunnen ook op de kamer gebruikt worden.

Familie en bezoek: welkom!

Familieleden en bezoekers zijn welkom om deel te nemen aan het middagmaal, aan het avondmaal en aan feestmaaltijden, indien de infrastructuur dit toelaat.  
Indien je als familielid of bezoeker wenst mee te eten, moet je op voorhand bestellen aan het onthaal  (015 41 29 44) .   

  • De standaard maaltijdprijs is 10 euro.
  • Er wordt een prijsdifferentiatie toegepast voor gebruikers die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds (of Omnio-statuut).  Zij betalen 7 euro voor een maaltijd.

Voor de speciale maaltijden hanteren we volgende marktconforme prijzen:

  • 19 euro voor mosselen of BBQ, Breughel,...
  • 14 euro voor mosselen of BBQ, Breughel,... - (Omniostatuut) )
  • 26 euro voor feestmaaltijden op feestdagen (incl. 2 glazen wijn, water en koffie. Kinderen (< 12 jaar, betalen 12 euro)
  • 21 euro voor feestmaaltijden op feestdagen - (Omniostatuut)
  • 4,50 euro voor een broodmaaltijd

Variatie en keuze

De kok zorgt voor variatie in de maaltijden. Het menu wordt vooraf bekend gemaakt, zodat de bewoners op voorhand weten wat ze zullen eten.

Hof van Egmont biedt 6 dagen op de 7 een alternatief menu aan, de bewoners hebben dan keuze tussen 2 menu's. Van maandag tot en met zaterdag kunnen de bewoners kiezen. De bewoner of één van onze medewerkers geven tijdig de keuze door.

Drinkbaar water is onbeperkt beschikbaar, ook buiten de maaltijden. Extra drank, snoep en fruit kan steeds worden gekocht.

Dieet

Voeding en lekker eten zijn een groot onderdeel van onze zorg voor de levenskwaliteit van onze bewoners. Een uitgebalanceerde voeding is nodig in strijd tegen ondervoeding. Maar soms volstaat gewone gezonde voeding niet.

Wanneer de dokter, na de nodige onderzoeken, vindt dat het beter is dat de bewoner een dieet volgt, schrijft hij of zij een dieetvoorschrift uit dat toegevoegd wordt aan het medische dossier van de bewoner.  De verpleging geeft de informatie door aan de keuken. Zo is iedereen op de hoogte en krijgt elke bewoner de juiste maaltijd geserveerd.

De meest voorkomende dieten in het woonzorgcentrum zijn: diabetesdieet (dieet bij suikerziekte), vetarm dieet, zoutarm dieet, licht verteerbare voeding.

Hele strenge diëten worden slechts in heel uitzonderlijke gevallen voorgeschreven, enerzijds om de kwaliteit van het leven (genieten van lekker eten) zo hoog mogelijk te houden en anderzijds om ondervoeding te voorkomen.

De maaltijd is een belangrijk belevingsmoment

Eén van de grote doelstellingen van het woonzorgcentrum Hof van Egmont in 2009 was het verbeteren van het maaltijdgebeuren voor haar bewoners. Een erg grote en ambitieuze doelstelling die verschillende zaken omvat, zoals bijvoorbeeld het aanbieden van de alternatieve menu's en het maaltijdbelevingsproject.

Het etensmoment is overal en zeker bij ons in België een veel gebruikte en aangename gelegenheid om samen te zijn met anderen. Eten en drinken is ook voor onze bewoners een belangrijk belevingsmoment. Niet alleen wat er op het menu of op de drankkaart staat, speelt daarbij een rol. Ook de gezelligheid en de sfeer bepalen of het een fijne maaltijd is. Het is erg belangrijk dat we ons daar van bewust blijven, ook binnen een woonzorgcentrum.