Gepubliceerd op:
23
december
2019

Cynthia werkt voor dagverzorgingscentra Hof van Egmont en Offendonk. Ze is een grote meerwaarde voor de gebruikers en een belangrijke aanvulling voor het team. Maar wat doet een ergotherapeut daar nu eigenlijk?

“Ik werk 8 jaar als ergotherapeut in het team van de dagverzorgingscentra Hof van Egmont en Hanswijk. Daar bieden we de bezoekers enerzijds een fijne dag aan en anderzijds verhogen of bewaren we zoveel mogelijk hun zelfredzaamheid. Want doodnormale handelingen worden bij het ouder worden, alsmaar moeilijker.”

 

 

Beweeglijkheid onderhouden door mobilisatie

“Mobilisatie is doen we voornamelijk bij mensen die een beroerte hebben gehad en daardoor een gedeeltelijke verlamming van een deel van het lichaam hebben opgelopen. Bij deze mensen staan de spieren onder meer of mindere spanning, wat dagdagelijkse bewegingen bemoeilijkt. Denk maar aan jezelf aankleden, een boterham smeren, appel schillen, … Als ergotherapeut zal ik door de lichaamsdelen te bewegen, de spieren weer versoepelen en ervoor proberen te zorgen dat ze niet stram worden zodat de mensen opnieuw zelf hun dagdagelijkse taken kunnen uitvoeren.”

Een eigen potje koken

Een zinvolle dag staat altijd voorop in het dagverzorgingscentrum. “We zijn een beetje als een huishouden waar je de hele dag bezig bent, samen met anderen in een ontspannen sfeer. We doen zowel individuele als groepsactiviteiten, zoals koken of een spel spelen. We stemmen die activiteiten telkens af op de persoonlijke mogelijkheden van de mensen. Bij een kookactiviteit krijgt iedereen bijvoorbeeld een taak: groenten schillen, een ui snijden op een aangepaste snijplank met pinnetjes, roeren in de kookpot … Als ergotherapeut is het mijn doel om zoveel mogelijk mensen te betrekken en hun mogelijkheden te benutten.”

Training van het geheugen

“Ook het tegengaan van cognitieve achteruitgang is een belangrijke doelstelling, door de mensen op allerlei manieren te blijven prikkelen en betrekken. We doen dat o.a. door reminiscentie. Dat zijn momenten waarbij we teruggrijpen naar het verleden met foto’s, voorwerpen of herinneringen. We laten de mensen hierover nadenken, roepen herinneringen op en laten ze met elkaar in discussie gaan. Of we maken een wandeling en laten de gebruikers nadenken over de omgeving. Het helpt hen om alert en helder te blijven.”

Samen op vakantie

“Het is belangrijk dat ouderen buiten blijven komen, dat ze andere mensen blijven ontmoeten en op de hoogte blijven van wat er in de wereld gebeurt. Dat heeft ieder mens nodig om zich goed te kunnen blijven voelen. Dus gaan we regelmatig samen naar de winkel, maken we een wandeling in het park of over het festivalterrein van Maanrock en lezen we samen de krant. Maar we proberen ook jaarlijks op vakantie te gaan. Denk maar aan een weekendje Ardennen, naar de zee of naar Nederland. De reis is uiteraard helemaal aangepast en afgestemd op de zorgen en noden van de mensen. Op reis gaan is vaak geen evidentie voor de mensen en hun mantelzorgers, omdat ze er de middelen of tijd niet voor hebben of omdat ze gewoon niet weten hoe ze dat het beste aanpakken. Maar je merkt wel, als we op reis zijn, leven de mensen helemaal op.”